A köles a legtáplálóbb gabonaféle. Az egyetlen, amelyik teljes értékû fehérjéket tartalmaz és amelyik lúgos kémhatású. Gazdag fehérjeforrás, értékes telítetlen zsírsavakat és kevés keményítõt tartalmaz. Nem okoz rothadást, gázképzõdést, könnyen emészthetõ. Gazdag vitaminokban is és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védõ fluor, a haj, a bõr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védõ szilícium. Különösen alkalmas kisgyerekek, növekedésben lévõ fiatalok, kismamák és betegek táplálására.
Hántolt biokölest vásároljunk, egyszerre kevés mennyiséget, mert avasodásra hajlamos. Használat elõtt meg kell mosni és meg kell fõzni. Duzzadóképes, 5 dkg köleshez kb. 5 deci víz szükséges. Fõzési ideje 15-20 perc.
Kölesleves
Ez az újabb gyógyleves kedvenc mesterszakácsunk, Hargitai György, zöldséges kásalevesének finomított, könnyített változata.
Hozzávalók:
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 darabka zeller vagy egy kis zsenge zellergumó
1 evőkanál olaj (eredetileg 6! evőkanál)
12 dkg hántolt köles
1 babérlevél
1-2 ek almaecet
só
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és felaprítjuk, illetve felkarikázzuk. Egy evőkanál olajon megfuttatjuk, majd pici vizet alátéve félpuhára pároljuk. Bő 2 liter (eredetileg fele) vízzel felöntjük, beletesszük a babérlevelet és felforraljuk. Beleszórjuk a kölest, lefedjük és kb. 20 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük. További sűrítést nem igényel. Almaecettel kellemesen pikánsra ízesítjük.
Kölesfelfújt
Hozzávalók:
25 dkg köles
10 dkg (barna) cukor
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg vaj vagy margarin
5 dkg mazsola
7 dl tej
Elkészítés:
A kölest kiválogatjuk és megmossuk. Összekeverjük 5 dkg mazsolával, a barna cukorral, vaníliás cukorral és az apró darabokra tördelt margarinnal, majd egyenletesen kivajazott tûzálló tálba vagy kis tepsibe(32cm) öntjük. Leöntjük 7 dl forrásban lévõ tejjel és elõmelegített forró sütõbe tesszük. Néhány perc múlva a sütõt alacsonyabb hõfokra állítjuk, és még további fél óráig sütjük. Még melegen, leve nélkül pürésített konzerv őszibarackkal tálalva nagyon finom, de cukor nélküli lekvárral vagy sodóval is tálalhatjuk.
Van ez zacskónyi kölesem,de nem mertem eddig kipróbálni,megfelelő recept híjján.Köszi.