spoon

Recent Recipes

VKF! XXXIII.-Gabona

0

Category :


















 Hajdina

Bár a hajdina botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztjuk. Értékes, magas tápanyagtartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.A hajdina rosttartalma a hagyományos táplálkozásban fellelhető egyéb gabonafélék rosttartalmához viszonyítva kiemelkedően magas. Ásványianyag-tartalmát tekintve a többi gabonaféle hasonló értékeivel összevetve igen magas kalcium- és magnéziumtartalommal rendelkezik. Előnye még kifejezetten alacsony nátriumtartalma. A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben gazdag. Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. E-vitamin, B1 és B2-vitamin tartalma jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek pl. egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin, amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. Rosttartalma miatt jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés étrendi kezelésében, és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében. Serkenti a vérkeringést, az emésztést, jó hatással van az idegrendszerre, vérnyomás- és vérzéscsökkentő, megszünteti a kellemetlen szájszagot. Csökkenti a bélhámsejtek kóros szaporulatát, védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen is. Erősíti a kötőszöveteket, védi a szívet és az érrendszert, segíti a sejtfal regenerálódását.
Forrás:Astronet




Gombás hajdina




















Hozzávalók:
40 dkg gomba
25 dkg hajdina
arasznyi póréhagyma
olaj
fűszerpaprika
fehér bors
petrezselyem


Elkészítés:
A hajdinát megmossuk, a gombát tisztítás után szeletekre vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk. A teflonwokot (én legalább is ebben készítem) feltesszük a tűzre és egy kevés olajat öntünk bele. A forró olajra rádobjuk a gombát, majd néhány percig erős tűzön pirítjuk. Beletesszük a pórét, néhányszor megkavarjuk,majd a pirospaprika következik. Jól átkeverjük, beleszórjuk a hajdinát és felöntjük vízzel. Letakarva puhára pároljuk. Időnként megkavarjuk. Ha a levét idő előtt elfőné, pótoljuk. Mikor már a gomba és a hajdina is majdnem teljesen megpuhult, sózzuk, borsozzuk és jó sok vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.
Hűvös időben ajánlott leginkább fogyasztása, mert - bár könnyű étel - melegítő hatása miatt akkor tudjuk a legjobban hasznosítani.

0 megjegyzés: