spoon

Recent Recipes

VKF! -ráadás

Comments (4) | 2010. április 11., vasárnap




















A mi túrógombócunk

A sűrűre főzött kukoricakását  kihűlve összekeverjük túróval,mazsolával, vaníliás cukorral,citromhéjjal. Gombócokat formázunk belőle, és pirított morzsába forgatjuk.


És még sorolhatnám a zabkását, zabpelyhes kókuszgolyót, zabpelyhes gombafasírtot,kölesfasírtot, kukoricakását...


Read More......

VKF! XXXIII.-Köles

Comments (3) |

A köles a legtáplálóbb gabonaféle. Az egyetlen, amelyik teljes értékû fehérjéket tartalmaz és amelyik lúgos kémhatású. Gazdag fehérjeforrás, értékes telítetlen zsírsavakat és kevés keményítõt tartalmaz. Nem okoz rothadást, gázképzõdést, könnyen emészthetõ. Gazdag vitaminokban is és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védõ fluor, a haj, a bõr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védõ szilícium. Különösen alkalmas kisgyerekek, növekedésben lévõ fiatalok, kismamák és betegek táplálására. 
Hántolt biokölest vásároljunk, egyszerre kevés mennyiséget, mert avasodásra hajlamos. Használat elõtt meg kell mosni és meg kell fõzni. Duzzadóképes, 5 dkg köleshez kb. 5 deci víz szükséges. Fõzési ideje 15-20 perc.

http://www.hazipatika.com/articles/?aid=20020402144350



















Kölesleves

Ez az újabb gyógyleves kedvenc mesterszakácsunk, Hargitai György, zöldséges kásalevesének finomított, könnyített változata.


Hozzávalók:
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 darabka zeller vagy egy kis zsenge zellergumó
1 evőkanál olaj (eredetileg 6! evőkanál)
12 dkg hántolt köles
1 babérlevél
1-2 ek almaecet


Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és felaprítjuk, illetve felkarikázzuk. Egy evőkanál olajon megfuttatjuk, majd pici vizet alátéve félpuhára pároljuk. Bő 2 liter (eredetileg fele) vízzel felöntjük, beletesszük a babérlevelet és felforraljuk. Beleszórjuk a kölest, lefedjük és kb. 20 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük. További sűrítést nem igényel. Almaecettel kellemesen pikánsra ízesítjük.























Kölesfelfújt

Hozzávalók:
25 dkg köles
10 dkg (barna) cukor
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg vaj vagy margarin
5 dkg mazsola
7 dl tej

Elkészítés:
A kölest kiválogatjuk és megmossuk. Összekeverjük 5 dkg mazsolával, a barna cukorral, vaníliás cukorral és az apró darabokra tördelt margarinnal, majd egyenletesen kivajazott tûzálló tálba vagy kis tepsibe(32cm) öntjük. Leöntjük 7 dl forrásban lévõ tejjel és elõmelegített forró sütõbe tesszük. Néhány perc múlva a sütõt alacsonyabb hõfokra állítjuk, és még további fél óráig sütjük. Még melegen, leve nélkül pürésített konzerv őszibarackkal tálalva nagyon finom, de cukor nélküli lekvárral vagy sodóval is tálalhatjuk.


Read More......

VKF! XXXIII.-Gabona

Comments (0) |


















 Hajdina

Bár a hajdina botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztjuk. Értékes, magas tápanyagtartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.A hajdina rosttartalma a hagyományos táplálkozásban fellelhető egyéb gabonafélék rosttartalmához viszonyítva kiemelkedően magas. Ásványianyag-tartalmát tekintve a többi gabonaféle hasonló értékeivel összevetve igen magas kalcium- és magnéziumtartalommal rendelkezik. Előnye még kifejezetten alacsony nátriumtartalma. A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben gazdag. Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. E-vitamin, B1 és B2-vitamin tartalma jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek pl. egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin, amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. Rosttartalma miatt jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés étrendi kezelésében, és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében. Serkenti a vérkeringést, az emésztést, jó hatással van az idegrendszerre, vérnyomás- és vérzéscsökkentő, megszünteti a kellemetlen szájszagot. Csökkenti a bélhámsejtek kóros szaporulatát, védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen is. Erősíti a kötőszöveteket, védi a szívet és az érrendszert, segíti a sejtfal regenerálódását.
Forrás:Astronet




Gombás hajdina




















Hozzávalók:
40 dkg gomba
25 dkg hajdina
arasznyi póréhagyma
olaj
fűszerpaprika
fehér bors
petrezselyem


Elkészítés:
A hajdinát megmossuk, a gombát tisztítás után szeletekre vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk. A teflonwokot (én legalább is ebben készítem) feltesszük a tűzre és egy kevés olajat öntünk bele. A forró olajra rádobjuk a gombát, majd néhány percig erős tűzön pirítjuk. Beletesszük a pórét, néhányszor megkavarjuk,majd a pirospaprika következik. Jól átkeverjük, beleszórjuk a hajdinát és felöntjük vízzel. Letakarva puhára pároljuk. Időnként megkavarjuk. Ha a levét idő előtt elfőné, pótoljuk. Mikor már a gomba és a hajdina is majdnem teljesen megpuhult, sózzuk, borsozzuk és jó sok vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.
Hűvös időben ajánlott leginkább fogyasztása, mert - bár könnyű étel - melegítő hatása miatt akkor tudjuk a legjobban hasznosítani.


Read More......